Vývoj cen nemovitostí v České republice v roce 2024: Mezi očekáváním poklesu cen a realitou trhu

Vývoj cen nemovitostí v České republice v roce 2024: Mezi očekáváním poklesu cen a realitou trhu

Přelom roku 2023/2024 v České republice je charakterizován mnoha spekulacemi a očekáváními v oblasti realitního trhu. Ekonomové a realitní experti v minulých letech předpovídali možný výrazný pokles cen nemovitostí. Realita tohoto přelomu však ukazuje odlišný vývoj: i přes silná očekávání poklesu cen, počet nemovitostí nabízených k prodeji se naopak snižuje, což odhaluje zajímavý paradox na trhu.

Vzhledem k globálním ekonomickým výkyvům a domácím ekonomickým faktorům byl očekáván v roce 2023 výraznější pokles cen. Logicky by to mělo vést k zvýšení počtu nemovitostí na trhu, jelikož vlastníci by se snažili prodat své nemovitosti před dalším možným poklesem. Avšak došlo k opaku: počet nemovitostí v inzerci klesá.

 

Důvody snížení počtu nemovitostí v nabídce

Několik hypotéz může vysvětlovat tento neobvyklý jev:

  • Opatrný přístup vlastníků: Mnozí majitelé nemovitostí se rozhodli neprodávat v očekávání lepších cen v budoucnosti.
  • Ekonomická nejistota: V nejistém tržním prostředí preferují lidé udržet své investice v nemovitostech, než je prodávat.
  • Nedostatek nových nemovitostí: Omezená dostupnost nových nemovitostí na trhu může vést k neochotě prodat stávající domy nebo byty bez jistoty nákupu nového.
  • Přetrvávající poptávka po vlastním bydlení: Přes negativní zprávy v médiích o stavu realitního trhu, poptávka po nemovitostech pro vlastní bydlení zůstává, díky silné tradici vlastnictví v České republice. Zájem o investiční nákupy však kvůli vyšším úrokovým sazbám a atraktivnějším úrokům na spořících účtech poklesl.

Výhled na rok 2024

Pokud jde o očekávání poklesu cen v roce 2024, je pravděpodobné, že pokles bude mírný, v řádu jednotek procent. Tento vývoj naznačuje, že trh může být odolnější vůči negativním ekonomickým tlakům, než se původně předpokládalo. Zároveň tento trend naznačuje, že trh může být ve fázi přizpůsobování se novým ekonomickým a sociálním realitám, což může mít dlouhodobý dopad na dynamiku realitního trhu v České republice.

LADISLAV HÁTLE
Autor: LADISLAV HÁTLE

Jsem realitní makléř s více než 12 lety zkušeností v oboru, který začal svou profesní dráhu v roce 2011. Během této doby jsem úspěšně zrealizoval přes 250 obchodů, což mě řadí mezi špičkové odborníky v oblasti realit. Kromě mého osobního úspěchu v prodeji nemovitostí jsem se také věnoval zaškolování a mentorování nových makléřů, kteří dnes úspěšně působí v oboru a prodali stovky nemovitostí.

Přemýšlíte o prodeji nemovitosti?

Vyplňte tedy prosím kontakní formulář, který je uveden pod tímto texem a můžeme se nezávazně pobavit a najít řešení, které bude vyhovovat přímo Vám. 

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů